2010/09/16

Mat & vin

Det finns fem sorters viner och dessa är vita viner, roséviner, röda viner, mousserade viner och starkviner. Vita viner är ljust färgade och är oftast gjorda på gröna druvor.

Roséviner är rosa eller ljusröda viner som är gjorda på blå druvor eller ibland även en blandning av blå och gröna druvor. Röda viner är röda till mörkt violettröda viner som är åstadkomna på blå druvor. Röda viner har en beskare smak än vita viner. Starkviner är viner som innehåller sprit.

Starkvin kan ha färgen vitt, rosé eller rött och alkoholhalten brukar vara mellan 15 och 22. Det brukar inte vara så lätt att veta hur man ska kombinera vin med maten. De vita vinerna brukar oftast vara torra, halvtorra eller söta, halvsöta. De röda vinerna är fylligare och brukar delas in efter fylligheten, från lätta till medelfylliga och fylliga. Det man bör tänka på är vad man vill åstadkomma med kombinationen av vinet och maten. Om man vill ha harmoni eller kontrast mellan maten och vinet.

Till kallskuret passar till exempel lätt rött vin bäst, till fläskkött passar både rött och vitt vin. Eller varför inte prova italienska viner, som gör sig bra med det bästa.Om man ska äta fisk beror det på om man ska äta stekt eller kokt fisk. Till stekt fisk passar torrt vin eller lätt rödvin medan till kokt fisk istället välja ett medelfylligt torrt eller halvtorrt vin.

1 comment:

Universal Digest said...

Hej,

Tänkte se om du är intresserad av ett litet förslag. Fann ingen mailadress att skicka till, så vi
hörde av oss här. Kontakta gärna oss på info@universaldigest.com.
Så kan vi berätta mer!


Mvh